توسعه محصولات معدنی معیار

این مواد پایه و اساس صنایع را تشکیل می‌دهند. مواد معدنی استخراج شده برای این که قابل‌استفاده در صنایع همدیگر  باشند، باید فراوری شوند. بخش فراوری در معدن باهدف حذف مواد ناخواسته (باطله) و افزایش عیار ماده معدنی (تولید کنسانتره) نقش واسطه بخش معدن و صنایع مختلف را ایفا می‌نماید

صنعت فراوری مواد معدنی نقش بسیار مهمی در تولید مواد معدنی باارزش افزوده ایفا می‌نماید. مواد معدنی بیشتر به‌خاطر وجود عنصر یا عناصر خاصی که همراه دارند بهره‌برداری می‌شوند.

محصولات معدنی معیار

اهمیت فلزات با کاربردهای متعدد به‌ویژه در مصارف جدید بر هیچ‌کس پوشیده نیست و فراهم‌کننده خوراک اولیه تمام کارخانه‌های ذوب و تغلیظ فلزات در صنعت متالوژی محسوب می‌شود. در مورد مواد غیرفلزی یا همان کانی‌های صنعتی نیز تقریباً تمامی صنایع مهم اقتصادی کشورها مانند صنایع شیمیایی، کشاورزی، ساختمان، سرامیک، ذوب فلزات و حتی پزشکی بگونه‌ای مصرف‌کننده مواد معدنی هستند و اولین مرحله از خالص‌سازی این مواد در بخش فراوری معدن صورت می‌گیرد.

انجام عملیات فراوری  موجب افزایش ارزش‌افزوده ماده معدنی شده در نتیجه فعالیت‌های معدنی ازلحاظ  اقتصادی  توجیه‌پذیر می‌شوند. مصرف فزاینده مواد معدنی کاهش عیار کانسنگ‌ها و افزایش باطله‌های انباشته شده در کارخانه‌های قدیمی  تکنولوژی فراوری مجدد مواد معدنی را بیش‌ازپیش موردتوجه محققین قرار داده است.

صنایع معدنی برای توسعه به سه عامل اساسی نیاز دارند:

  • تکنولوژی
  • انرژی ارزان
  • ذخیره مواد معدنی

نکته جالب‌توجه آن که ایران از هر سه این مزیت‌ها برخوردار است. وجود منابع معدنی متنوع و گسترده از جمله و ویژگی خاص و موهبت‌های الهی در ایران است که توان بالقوه بالایی را برای اقتصاد کشور فراهم نموده است. کشور ما یکی از ۱۰ کشور بزرگ دنیا از نظر ذخایر معدنی است.

محصولات معدنی معیار

معرفی کرومیت

در خصوص کرومیت گسترش تقاضای  مصرف  کروم در صنایع  مختلف  باعث افزایش اکتشاف و استخراج این مواد معدنی  و توسعه  صنایع  تبدیلی  مرتبط  با  آن  در دنیا  شده است. طی ۱۲ سال اخیر صرف‌نظر از دوران شیوع بیماری کرونا  روند تولید کرومیت در دنیا تقریباً صعودی بوده و با سرعت رشد مرکب سالانه ۳ درصد افزایش‌یافته است.

آفریقای جنوبی  بیش از ۵۰ درصد از تولید  کنسانتره  کرومیت را بر عهده دارد. کشورهایی نظیر قزاقستان  هند  ترکیه   آلبانی   استرالیا  برزیل  فنلاند  ایران  و عمان  در  جمع  سایر  کشورهای تولیدکننده  کرومیت قرار دارند. طبق گزارش‌های موجود  حدود ۹۵ درصد از ذخایر کرومیت دنیا در قزاقستان  افریقای جنوبی و هند قرار دارد. چین به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد دنیا اصلی‌ترین مصرف‌کننده فروکرم  و کرومیت  و بزرگ‌ترین واردکننده کرومیت در دنیاست. به طور میانگین بیش از ۸۰ درصد از تجارت کرومیت دنیا به مقصد چین رهسپار می‌شود. واردات روسیه نیز حدود ۵ درصد از تجارت جهانی کرومیت را تشکیل می‌دهد. هند و آمریکا از دیگر واردکنندگان بزرگ کرومیت محسوب می‌شوند.

اگرچه صنعت تولید فروآلیاژ به دلیل مصرف بالای انرژی در تولید دقیق و پیچیده بودن پروسه تولید صنعت هزینه‌بری است اما به  دلیل استراتژیک بودن و مصرف بالا در صنعت  مادر فولاد  حاشیه سود قابل قبولی دارد که از آن در برابر نوسانات قیمتی و نوسانات عرضه و تقاضا حمایت می‌کند. به همین جهت است که کشورهای  تولیدکننده  فولاد  مانند چین   روسیه   و  آمریکا   تمایل  به  خریدکنسانتره کرومیت و تولید فروکرم موردنیاز کشور خود دارند که این امر نیز بر صادرات کنسانتره کرومیت مؤثر است.

به طور معمول واحدهای پرعیارسازی، نزدیک به معادن تأمین‌کننده خوراک ورودی کارخانه احداث می‌گردد تا هزینه حمل ماده معدنی، کاهش یابد.

ازاین‌رو شرکت سرمایه‌گذاری معیار صنعت پارس باتوجه‌به مطالعات و ارزیابی‌های صورت‌گرفته  قصد دارد پروژه تولید کنسانتره کرومیت با ظرفیت 22 هزارتن را در استان هرمزگان و در نزدیکی شهرستان رودان آغاز نماید.

در استان هرمزگان بکار گیری مواد معدنی و صرف سرمایه به‌منظور احداث کارخانه‌ها فراوری مواد معدنی گام بلندی در زمینه محرومیت‌زدایی  اشتغال‌زایی توسعه اقتصادی و رفع دیگر معضلات موجود در منطقه خواهد بود.

باتوجه‌به اینکه بخش زیادی از ذخیره کرومیت با عیار زیر ۲۵ درصد عملاً به‌عنوان کرومیت کم‌عیار در معادن  دپو شده و یا استخراج نمی‌شود. با اجرای این طرح می‌توان بخش قابل‌توجهی از کرومیت‌های کم‌عیار را به کنسانتره قابل‌فروش یا صدور تبدیل کرد. 

محصولات معدنی معیار

و ویژگی‌های سرمایه‌گذاری کارخانه تولیدکنستانتره کرومیت

  • وجود ذخاير كروميت در كشور
  • سهولت دسترسی به ماده اوليه و معدن تأمين كننده خوراك ورودی
  • ارزش افزوده بالاي كروميت فرآوري شده
  • استفاده محصول در صنايعی نظير فولادسازی، متالورژی و صنايع شيميايی
  • بازار خوب صادرات و نزدیکی محل پروژه  به خلیج فارس
  • حجم سرمایه گذاری اندک
  • پايين بودن نقطه سربه سر
  • نرخ بازده داخلی كل سرمايه گذاری مطلوب